22 Şubat 2013 Cuma

OSCAR ADAYLARI: EN İYİ ÖZGÜN ŞARKI

Sabırsızlıkla beklediğim Oscar törenine iki gün kaldı!
Hep erteleyip gecikmeden ötürü iptal ettiğim Oscar adaylıkları postunu atlamaya içim razı olmadı. Hala şarkıların tamamını dinlememiş olanlar için de bir kolaylık olur belki, tören için favorilerinizi belirleyebilirsiniz.
Tamamını kelimesini özellikle kullandım, malum Adele sağ olsun, bu yıl bir “Skyfall” patlaması yaşandı, duymayan kalmamıştır. Onun dışında filmlerin (yine) tamamını izlemediğimden, hiçbirinde normalde sevdiğim gibi kullanıldıkları sahnelerle birlikte yorumlamayacağım bu kez (ki ne yalan söyleyeyim, oyuncak ayıcıklı Ted’i de, karbon salımı hakkındaki belgesel Chasing Ice’ı da en azından bir süre için seyredeceğimi sanmıyorum). Kategorinin de gerektirdiği üzere, sadece şarkılardan bahsedeceğim.
Aralarında adaylıkları doldurmak için aday edilmiş şarkılar da bulunmakla beraber; buyrunuz.


“Skyfall” – Adele – Skyfall (2012)

Söz & Müzik: Adele Adkins, Paul Epworth


Çok net olarak; diğer tüm adaylardan açık arayla iyi bir şarkı. Bu şarkıyla bu yıl bir nevi “My Heart Will Go On” vakası yaşandığını söyleyebiliriz.Ve fakat remixiyle birlikte o kadar çok çalındı ki artık duymak bile istemiyorum. Adele’in yorumuna bile dayanamaz hale geldim.
Çıktığı günden beri neredeyse bir fenomen olan, ödülleri silip süpüren Skyfall sayesinde bu yıl bir ‘birinci belli ikinci kim’ durumu var adeta. Yine de sürprizlere açığız elbette.


“Before My Time” – Scarlett Johansson – Chasing Ice (2012)

Söz & Müzik: J. Ralph


İzlememiş olduğum için bunu söylemek doğru mı bilmiyorum ama yine de net olarak söyleyeyim, şarkı içimi sıktı. Dramatik yapısıyla eminim belgeselin bütünlüğüne etkileyici bir hava katmıştır.
Güçlü bir yorum değil fakat en azından duygusunu vererek okumuş Scarlett Johansson.


“Everybody Needs A Best Friend” – Norah Jones – Ted (2012)

Söz: Seth Macfarlene
Müzik: Walter Murphy


Akademi bu yılın sunucusuna bir jest yapmış, filmin yönetmeni, senaristi, prodüktörü, oyuncusu Seth Macfarlene’ye bir adaylık vermiş sanırım. Şarkıyı da o yazmış.
Vasatın üstünde bir şarkı; Norah Jones durumu kurtarır mı, bilemiyorum.
Video da ne tatlı değil mi? Iyy.


“Pi’s Lullaby” – Bombay Jayashiri – Life Of Pi (2012)

Söz: Bombay Jayashri
Müzik:Michael Danna


Üzerinden dört yıl geçmesine rağmen, Slumdog Millionaire'den ötürü yaşanan o Bollywood fırtınası esmiş gecenin etkilerinden halen çıkabilmiş değilim. Son derece kişisel olarak, Hint ezgilerinden daralan içim, adlı şarkımız:



“Suddenly” – Hugh Jackman - Les Miserables (2012)

Söz: Herbert Kretzmer, Alain Boublil.
Müzik: Claude – Michel Shönberg


Bir sürpriz yaşanabilir ve ödül bu şarkıya gelebilir de deniyor. İsterdim hani ama şimdi Adele'le, Skyfall'la kıyasladığımızda çok sönük, çok zayıf bana göre. Canım Hugh.





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...